Fira nyår med revy

Revy i DegerforsBlott Sverige svenska revyer har. Så skrev inte Carl Jonas Love Almqvist, men hade han levt idag hade han kanske gjort det. Finns det någon svenskare teaterform än revyn?

Japan har sin kabukiteater, Italien har opera buffa, Spanien har zarzuela, och Storbritannien har West End-musikalerna. Sverige har sina revyer. Visserligen är ordet revy inlånat från franskan, men under den tid som har förflutit sedan den allra första revyn spelades på svensk mark har revyerna utvecklats till en specifikt svensk form av underhållning.

Från August Blanche till Falkenbergsrevyn

Den första svenska revyn sattes upp på nyårsdagen 1845, på Nya teatern i Stockholm. Upphovsmannen, den kände författaren, dramatikern och sedermera politikern August Blanche, hade hämtat inspiration från de teaterstycken som sattes upp vid nyår i Paris, och som avhandlade det gångna årets händelser. Redan från början påminde revyerna alltså en hel del om dagens nyårsrevyer.

Nyårsrevyerna är en uppskattad tradition på många orter i Sverige, och sätts ofta upp av amatörer. När Falkenbergsrevyn nyligen firade 20-årsjubileum avhandlades bl.a. Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Att föreställningen döptes till Spexit säger nog en del om vilka andra ämnen som avhandlades i revyn. Mer om den finns att läsa här.

Folkkära revyartister

Men alla revyer är inte nyårsrevyer. Några av de mest kända revyartisterna, som blivit kända i hela landet, har satt upp revyer som inte varit nyårsrevyer. Kanske beror detta på att nyårsrevyer ofta handlar om vad som hänt i närområdet, och därför bäst avnjuts i lokal form.

Två av de underhållare som är mest förknippade med revykonsten, och som är kända än idag, är Ernst Rolf och Karl Gerhard. Ernst Rolf utvecklade den överdådiga s.k. lyxrevyn, medan Gerhards uppsättningar var av mer satirisk art. De mest kända revyerna är dock troligen de som sattes upp av Hasse å Tage, alltså Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Bland deras revyer hottar man Gröna Hund, Gula Hund och Glaset i Örat.